Kõrvitsaleib

Kõrvitsaleib














1,5 kõrvitsat püreeks (5 dl)
0,5 tl jahvatatud nelki (või kardemoni)
1 tl kaneeli
0,5 dl heledat siirupit
25 g pärmi
9-10 dl täistera nisujahu
5-6 dl nisujahu
0,5 dl oliivõli
1 sl soola (ehk pisut vähem)
2,5 dl kõrvitsaseemneid (taignasse) + 1 dl kaunistuseks pinnale


Kõrvitsapüreed on vaja 5 dl. Sinna sisse murenda pärm ja lisa maisteained. Juurde jahu. Lisada lõpuks õli ja kõrvitsaseemned. Hea on teha taigen mikseriga. Tulebki üsna tihke taigen. Lasta 1 h kerkida, siis vormida 2 saia (võib ka kukliteks) ja lasta veel 1 h kerkida (peavad paisuma kahekordseks). Määri leivd pealt veega ja puista üle kõrvitsaseemnetega. Küpseta 250 kraadises ahjus 5 min ja siis veel 45 min 200 kraadises ahjus. Hoia pärast rätiku all soojas, siis ei lähe ka kuivaks. ära tuleb süüa samal päeval.

Soovi korral vüib asendada 2 dl täisteranisujahu ka 2 dl rukkijahuga, ent siis lisa 1 dl kõrvitsapüreed ja niisuta leibu ka küpsemise jooksul veidi veega (rukkijahu imeb palju vett sisse ja muidu on oht, et leivad jäävad liiga kõvad).





Kommentaarid

Populaarsed postitused