Kõrvitsaleib
Kõrvitsaleib
1,5 kõrvitsat püreeks (5 dl)
0,5 tl jahvatatud nelki (või kardemoni)
1 tl kaneeli
0,5 dl heledat siirupit
25 g pärmi
9-10 dl täistera nisujahu
5-6 dl nisujahu
0,5 dl oliivõli
1 sl soola (ehk pisut vähem)
2,5 dl kõrvitsaseemneid (taignasse) + 1 dl kaunistuseks pinnale
Kõrvitsapüreed on vaja 5 dl. Sinna sisse murenda pärm ja lisa maisteained. Juurde jahu. Lisada lõpuks õli ja kõrvitsaseemned. Hea on teha taigen mikseriga. Tulebki üsna tihke taigen. Lasta 1 h kerkida, siis vormida 2 saia (võib ka kukliteks) ja lasta veel 1 h kerkida (peavad paisuma kahekordseks). Määri leivd pealt veega ja puista üle kõrvitsaseemnetega. Küpseta 250 kraadises ahjus 5 min ja siis veel 45 min 200 kraadises ahjus. Hoia pärast rätiku all soojas, siis ei lähe ka kuivaks. ära tuleb süüa samal päeval.
Soovi korral vüib asendada 2 dl täisteranisujahu ka 2 dl rukkijahuga, ent siis lisa 1 dl kõrvitsapüreed ja niisuta leibu ka küpsemise jooksul veidi veega (rukkijahu imeb palju vett sisse ja muidu on oht, et leivad jäävad liiga kõvad).
1,5 kõrvitsat püreeks (5 dl)
0,5 tl jahvatatud nelki (või kardemoni)
1 tl kaneeli
0,5 dl heledat siirupit
25 g pärmi
9-10 dl täistera nisujahu
5-6 dl nisujahu
0,5 dl oliivõli
1 sl soola (ehk pisut vähem)
2,5 dl kõrvitsaseemneid (taignasse) + 1 dl kaunistuseks pinnale
Kõrvitsapüreed on vaja 5 dl. Sinna sisse murenda pärm ja lisa maisteained. Juurde jahu. Lisada lõpuks õli ja kõrvitsaseemned. Hea on teha taigen mikseriga. Tulebki üsna tihke taigen. Lasta 1 h kerkida, siis vormida 2 saia (võib ka kukliteks) ja lasta veel 1 h kerkida (peavad paisuma kahekordseks). Määri leivd pealt veega ja puista üle kõrvitsaseemnetega. Küpseta 250 kraadises ahjus 5 min ja siis veel 45 min 200 kraadises ahjus. Hoia pärast rätiku all soojas, siis ei lähe ka kuivaks. ära tuleb süüa samal päeval.
Soovi korral vüib asendada 2 dl täisteranisujahu ka 2 dl rukkijahuga, ent siis lisa 1 dl kõrvitsapüreed ja niisuta leibu ka küpsemise jooksul veidi veega (rukkijahu imeb palju vett sisse ja muidu on oht, et leivad jäävad liiga kõvad).
Kommentaarid
Postita kommentaar