(suvi)kõrvitsa-juustu pirukas

Seda soolast pirukat saab teha nii kõrvitsa kui suvikõrvitsatäidisega (nagu siin pildil) . Hea õllekõrvane kook.

Vaja on 24 cm vormi ja ahi 180 kraadile.

Tainas:
2 dl täisteranisujahu
2,5 dl nisujahu
0,5 tl soola
1,5 d külma vett
100 g võid (külm)
1 tl purustatud oregant vm ürti, mis juustuga sobib. Suvel saab ka värsket sisse hakkida.

Sega sool  ja ürdid jahudega, lisa tükeldatud või ja näpi purutaoliseks massiks Tee taigen 2 palliks - üks suurem kui teine. Pallid kilesse ja täidise tegemiseajaks külmkappi.

Kõrvitsatäidis:
2 sibulat
1 sl oliiviõli
500 g kooritud kõrvitsat
2 sl vett
0,75 tl soola
0,5 tl musta pipart
1 muna (veidi jäta järgi pealt määrimiseks)
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
(või veidi hakitud salveid)
1 sl oliiviõli
75 g riivitud parmesani
100 g riivjuustu (parim kõvem juust)

Haki sibulad ja kuumuta 5 min õlis. Riivi kõrvits jämeda riiviga, lisa koos 2 sl veega sibulale (kui on väga vesine kõrvits, siis ära lisa vett). Hauta 7-8 min. Lisa sool ja maisteained. Veidi jahtunud segule segahulka muna.

Rulli taignapallid ümmargusteks ketasteks: üks vormist 5 cm suurem, see saab põhjaks, teine pirukale kaaneks. Tõsta saab taignarullile rullitult. Alla pane kindlasti jahu enne.

Määri taignapõhi sulavõiga ja raputa sinna riivitud parmesan. Tõsta peale kõrvitsasegu. Tõsta teine taignaketas peale ja litsu ääred kinni. Tee pirukale terava noaga kerged sisselõiked, muidu on pärast halb lõigata (koorik peal kõva ja sisu pehme). Määri pealt munaga. Ahjus 180 kraadiga 45-50 min. Sobib nii soojalt kui külmalt.

Suvikõrvitsatäidis:
sama kogus suvikõrvitsat, vett pigem üldse mitte, juurde 2-3 palli külmutatud spinatit - võta veidi enne välja sulama või siis üritad need kuumutamise ajal pannil ära sulatada. Lisa peotäis hakitud salveilehti ja ära muskaatpähklit pane.

Retsepti algidee on raamatust Toitvad ja tervislikud kõrvitsaroad (Pille Enden).


Kommentaarid

Populaarsed postitused