Apelsini-kohupiima kook karamellikastmega

Apelsini-kohupiima kook



















24 cm vorm, ahi 225 peale.

Põhi:
150 g küpsiseid (nt Digestive, aga võib ka muu)
50 g võid (sula)
veidi riivitud apelsinikoort

Peenesta küpsis, sega sisse sulavõi. Pane 225 kraadiga 12 minutiks ahju.
Pärast lase jahtuda ja alanda ahju temperatuur 160 kraadi peale.

Täidis:
800 g kohupiima v pastat
3 dl suhkrut (kui kohupiim on magus, siis 1  dl suhkrut)
2 tl vanillisuhkrut (ära pane, kui on vanillikohupiim)
1 apelsini koor ja mahl
6 muna
3 sl apelsinilikööri

Parimaks konsistentsiks: suur apelsin = kohupiim, väike apesin = pasta
Sega kohupiima sisse kõik peale muna. Vahuta muna (aga mitte üleliia) ja sega siis kokku kohupiimaga, vahustades veel veidi (lihtsalt, et läheks korralikult segamini).

Vala segu veidi jahtunud koogipõhjale ja küpseta 15 min altkuumusel 200-ga, siis 55 min 160-ga. Ava uks algul praokile, et ei jahtuks äkki, kipub kangesti kokku vajuma ja siis jäävad praod .Jahuta kook päris maha.

Karamellikaste:
4,5 dl suhkrut
1,5 dl vett
2 dl 35% koort
3 sl apelsinilikööri

Sega vesi ja suhkur ja kuumuta madalal temperatuuril, kuni suhkur sulab. Sega. Siis suurenda kuumust ja kuumuta segades 12-15 min., kuni siirup värvub pruuniks. Suhkur karamellistub, kuid koore lisamisel muutub kaste jälle vedelaks. Vahusta koor ja lisa siirupile. Pane pliidile tagasi ja kuumuta nõrgal kuumusel, kuni segu on ühtlane. Siis võta pliidilt maha, sega liköör hulka ja jahuta. Võib sõeluda, kui on tükiline kaste. Serveerida sooja kastmega.


Kommentaarid

Populaarsed postitused