Nurmenuku-võilillesiirup

Siirup on hea võimalus säilitada ravimtaimi ja nii saab neid lisada smuutile, jpgurtile, kohvile, teele, salatile, teha morssi jne. Lihtsalt - suhkur säilitab, aga tervisliku siirupiga on etem toite-jooke magustada kui lihtsalt suhkrut lisada.

Ise korjan siirupisse kokku selle, mida parasjagu aiast või metsast leian, siin tuli võilille ja nurmenukuusiirup vahekorras umbes 1/4 võilille kasuks.
Aiast lisasin ka melissi.


Korja värsked just õide puhkenud võililleõied enne keskpäeva. Nurmenukul saab võtta lehti enne õitsemist ja kui juba õitseb, siis värskeid õisi ja väiksemaid värskemaid lehti. Korja neid pool poe kilekotitäit. Korraks võiks pärast läbi vaadata, et satikaid sisse ei jääks.

Pane õied 3-liitrisse nõusse (mina panen keeratava kaanega purki) ja litsu hästi kokku. Lõika peale 1 suur või 2 väikest sidrunit viiludeks. Maitseks panen veidi ka meilissi või piparmünti. Aja vesi keema ja vala keev vesi peale nii, et õied oleksid kaetud. Ilmselt tuleb veel juurde valada, kuna ied imevad seda sisse. Teine võimalus on valada keev vesi neile peale potis ja keeta siis veel 5 min. Lase 8-12 tundi seista rätiku all.

Kurna õied välja ja vala vedelik potti. Lisa 2 kilo tavalist suhkrut või 1 kilo moosisuhkrut (mina panin moosisuhkru) ja aja segades keema. Keeda paar minutit ja vala kuumalt läbi lehtri puhastatud klaaspudelitesse. Las jahtuvad maha ja siis vii jahedasse. Avatud pudelit hoia külmkapis.

Selline siirup peaks andma jõudu külmal ajal viirustele vastu astuda.






Kommentaarid

Populaarsed postitused